Kätilöstä doulaksi

Miksi haluan toimia doulana?

Äidin hyvinvointi on minulle se tärkein asia. Tehdessäni töitä synnytyssalissa huomasin, kuinka merkittävää ammattilaisen tuki onnistuneessa synnytyskokemuksessa on. Usein sairaalaympäristössä tällainen tuki puuttuu.

Muissa maissa kuten esimerkiksi Saksassa naisilla on useita vaihtoehtoja mistä valita. Nainen voi valita kätilön, joka vuokraa synnytyssalin synnytystä varten tai hän voi mennä synnytyskeskukseen tai hän voi valita kätilön kanssa kotisynnytyksen. Suomessa useimpia näistä vaihtoehdoista ei ole mahdollista valita ja kotisynnytykseen apua tarjoavia kätilöitä on harvassa. Tämän takia päätös alkaa Suomessa doulaksi oli minulle helppo.

Voin myös tarjota doulapalvelua kätilön koulutuksen sekä työkokemukseni ansiosta siten, että voin olla kotona luonasi niin kauan kuin se on turvallista, minkä jälkeen lähden mukaan sairaalaan. Voin olla rauhassa teidän molempien tukena ja tarkkailla onko vauva vielä tyytyväinen ja missä vaiheessa dilataatio on.

Doula on aina tukenasi

Sairaalan kätilöillä on useita vastuita työvuorojensa aikana. Synnyttäjistä huolehtimisen lisäksi kätilöiden tulee olla yhteydessä kollegoihinsa ja lääkäreihin, huolehtia myös muista synnyttäjistä kuin sinusta, tehdä paperitöitä ja pitää taukoja. On normaalia, että kätilöiden työvuorot vaihtuvat kesken synnytyksenkin. Sinun doulallasi on vain yksi tehtävä, olla sinun tukenasi koko synnytyksen ajan. Eikö olisikin hienoa, jos koko synnytyksen ajan vierelläsi olisi tukena tuttu, ammattitaitoinen ja kokenut tukihenkilö?

Isä ja doula - äidin paras tukitiimi

Ammattitaitoisesta doulasta on hyötyä myös perheen isälle. Doula antaa muun muassa etukäteistietoa synnyttämisestä ja siitä, millä tavoin hän voi puolisoa parhaiten tukea koko prosessin ajan.

Synnytyksen aikana doula voi antaa tietoa hyvistä synnytysasennoista sekä erilaisista hierontatekniikoista. Hieronta ja oikean hengitysrytmin pitäminen on raskasta työtä ja tätä työtä on hyvä jakaa, jos siihen vain on mahdollisuus. Isää ei synnytyksessä voi koskaan edes asiantunteva doula korvata, eikä se ole tarkoituskaan.

Isän ja doulan rooli tiiminä on olla paras mahdollinen tuki äidille sekä vauvalle. Doulana minun tehtäväni on ottaa teiltä myös vastuuta löytää oikea ajankohta lähteä sairaalaan.

Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteydenottopyyntö.

Ota yhteyttä